soort

De zonneral

sunbittern - eurypyga helias

De zonneral is de enige soort uit zijn familie. Vroeger werden deze vogels bij de kraanvogels gezien.  Eigenlijk zijn ze dichter familie van de nachtzwaluwen, gierzwaluwen en de kolibries. 

Het zijn sierlijke vogels die ongeveer een halve meter groot worden.  Ze komen voor in Midden-Amerika en Zuid-Amerika.  Daar vind je ze langs oevers en plassen van het regenwoud.  Het zijn schuwe vogels die liever alleen leven, behalve tijdens het paren.  Ze leven van kleine vissen en insecten.  De vissen worden van op de waterkant op hun snavel gespiest.  Voor zijn vrouwtje zal het mannetje mooie dansjes doen waarbij hij zijn vleugels en staart spreidt.  Ze bouwen samen een groot nest waarin drie jongen worden groot gebracht. 

Het nest wordt in een boom of een struik gemaakt.  Beide ouders broeden de eitjes mee uit die na 28 dagen uitkomen.  De jongen blijven drie weken in het nest voordat ze uitvliegen.  Zowel papa als mama helpen bij het broeden. 

foto’s : lou hegedus, lee,