soort

De zuidelijke dwergcavia

southern mountain cavy - microcavia australis

De zuidelijke dwergcavia is een knaagdier uit de familie van de cavia-achtigen.  Deze dieren komen voor in Argentinië en Chili. Ze hebben geen staartje en hun grijsgele vacht is kort en gespikkeld.  Volwassen diertjes worden ongeveer 20 centimeter groot en wegen tussen de 200 en 300 gram. 

Hun oogjes zijn vrij groot in verhouding met hun lichaam.  Ze hebben een witte ring rond de ogen en hun oortjes zijn klein en rond.  Ze komen voor in dorre laaglanden vaak dicht bij rivieren.  Ze leven van bladeren, fruit en andere planten.  Ze kunnen zelfs in bomen klimmen om bij de bladeren te komen soms tot wel 4 meter boven de grond.  In tijden van nood zullen ze bijna alle planten eten, bijvoorbeeld door te knagen aan de schors. 

De cavia’s leven in holen met 4 tot 38 dieren.  Die holen kunnen zeer uitgebreid zijn, soms tot 26 ingangen tellen en een totale lengte van 42 meter hebben.  Ze leven overdag en komen bij zonsopgang uit de holen.   Mannetjes zijn vaak agressief naar elkaar toe.  Tot hun vijanden horen roofdieren zoals uilen, haviken, grisons, vossen en stinkdieren.  De cavia’s waarschuwen elkaar voor gevaar met lage alarmkreten. 

foto’s : mariano huberty, m asher, robert sauval