soort

De zwarte ekster

black racket-tailed treepie - crypsirina temia

De zwarte ekster is een soort kraai die voorkomt in Birma, Thailand, Sumatra, China, Java en Bali.  Zijn kop is fluweel zwart met korte pluche veertjes.  De rest van zijn veren lijken wat groenachtig.  Ook de ogen van de vogel hebben een aparte kleur.  Ze leven tussen de struiken, op open velden, bamboebossen en ook in de buurt van de dorpen.  Ze leven in de bomen en zoeken daar ook hun voedsel.  Het wipt makkelijk van tak naar tak waarmee hij zijn lange staart gebruikt voor zijn evenwicht. 

De eksters leven van fruit en insecten.  Tussen het bamboe maakt hij zijn nest waar ongeveer 2 tot 4 eieren in worden gelegd.  Het zijn meestal lawaaierige vogels met een schelle stem en niet echt prettig om naar te luisteren. 

foto’s : beilby, kinard,