soort

De addax

addax nasomaculatus - white antelope, screwhorn antelope

De addax wordt ook wel de mendes-antilope genoemd.  Ze komen voor in de Sahara van Mali, Tsjaad en Niger en zijn ernstig bedreigd.  De dieren hebben een grijs met witte vacht en een tekening op het gezicht.  De kruin is bruin en rond het oog zit een oogvlek.  De staart heeft een zwarte punt.  Zowel het vrouwtje als het mannetje hebben hoorns die lang zijn en de vorm van een spiraal hebben.  De dieren worden 120 tot 180 centimeter groot en 120 centimeter hoog.  Mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes. 

De dieren zijn goed aangepast aan droge streken, maar zoekt overdag vaak de schaduw op. Tijdens de nacht gaan ze op zoek naar eten. Ze kunnen lange tijd zonder water en halen hun drinken uit de planten die ze eten of de dauw die ze oplikken. Verder eten ze woestijngrassen en bladeren van struiken. de dieren leven in groepjes van vier dieren die samen leven met andere soorten. Ze houden van steenwoestijnen.

Na 8 maanden worden de kalfjes geboren.  De addax wordt ongeveer 19 jaar oud.  De soort komt minder en minder voor omdat er veel op wordt gejaagd.  Sommige mensen proberen de addax terug naar de plaatsen te brengen waar ze zijn uitgestorven. 

foto’s : public, ltshears, dezidor, cburnett