geslacht

Hyenahonden

lycaon pictus - african wild dog - ornate wolf - spotted dog

De hyenahond wordt ook wel de Afrikaanse wilde hond genoemd.  Het is een hondachtige die voorkomt in Afrika en erg goed op een gewone hond lijkt maar geen dichte familie zijn van elkaar.  Het is enige soort binnen het geslacht van de hyenahonden.  De vacht is donkerbruin tot zwart gevlekt en het lichaam is slank met lange poten.  De vlekken zijn wit tot geelbruin van kleur.  Het puntje van de staart is wit en de snoet is zwart.  De dieren worden 80 tot 110 centimeter groot met nog een flinke staart. 

De roofdieren komen voor in savannes, lichte bossen en graslanden.  Ze komen op erg weinig plaatsen voor.  Dat komt omdat de mens hun leefgebied steeds maar verkleint.  Bovendien hebben deze honden veel ruimte nodig.  Tot hun prooien behoren antilopen, gnoes en koedoes.  Maar ook zebra’s en zelfs giraffen kunnen ze aan.  Het jagen doen ze in groep.  Ze maken geen hoge snelheden, maar kunnen de jacht erg lang volhouden.  Zo putten ze hun prooien uit.  Uiteindelijk wordt de prooi in de buik gegrepen.

Binnen de groep zie je duidelijk wie de leider is.  Het is een paartje en enkel zij kunnen zich voortplanten in de groep.  De andere dieren helpen mee met de opvoeding van de jongen.  De groep kent meestal ongeveer 6 mannetjes en 4 vrouwtjes.  Vroeger liepen er groepen van honderden dieren rond.  Maar daarvoor hebben ze nu te weinig ruimte meer over. 

Na het paren worden soms nestjes van 10 jongen geboren. Meestal gebeurt dat in een verlaten hol van bijvoorbeeld een aardvarken. De dieren worden ongeveer 10 jaar oud.

foto’s : michael graber, aaron logan, philip gabrielsen, masteraah