soort

De kouprey

bos sauveli - kouprey, grey ox, koupreh

De kouprey is een wild rund dat ernstig bedreigd is.  Het komt voor in Laos, Vietnam, Cambodja en Thailand.  Het zijn stevige dieren met een donkerbruine tot zwarte vacht bij oudere dieren en een grijze vacht bij jongere dieren.  Kalveren zijn eerder bruin van kleur.  De buik is vuilwit met witte poten.  Ze hebben lange hoorns die op een lier lijken en sterk gedraaid zijn.  Ze kunnen tot 80 centimeter lang worden.  Bij de stieren gaan de hoorns afrafelen als ze ouder worden.  Ze hebben ook een kwab aan de keel hangen die soms erg groot kan worden.  Soms hangt die kwab tot op de grond bij de stieren. 

De dieren worden ongeveer 2 meter lang tot bijna 2 meter hoog. Ook hun staart is vrij lang en wordt tot 1 meter lang. Stieren zijn groter dan de koeien. Ze leven in kleinere losse groepen die soms bij andere runderen lopen zoals de waterbuffels of de bantengs. Ze kunnen grote afstanden afleggen, soms tot 15 kilometer op één nacht. Ze houden niet zo van de hitte en gaan gauw schuilen in dichte bossen als ze dat kunnen. In het regenseizoen trekken ze de bergen in. Het zijn echte grazers en grazen vaak in de buurt van waterpoelen.

Het gaat niet goed met deze rundersoort omdat er op wordt gejaagd, maar ook door ziekten en oorlogen in de landen. Ze vinden ook minder en minder plaats om te overleven.

foto’s : spangenberg, mohan raj, huffman, vladimir mothyka