familie

Echte palingen

anguillidae - freshwater eels

Een paling lijkt op een vis zonder schubben.  Hij is heel erg glad en slijmerig en het lichaam lijkt op een slang.  Door zijn lange smalle lichaam kan hij zich gemakkelijk ingraven als hij in gevaar is.  De borstvinnen bevinden zich direct achter de kop.  Het achterste deel van het lichaam heeft een lange vin bovenaan en onderaan. 

De kieuwen zijn zeer klein en drogen zo niet te vlug uit als de vis even uit het water is.  Hij kan gemakkelijk van de ene plas naar de andere overzwemmen in ondiep water.

Palingen worden gekweekt om op te eten.  Maar door de vervuiling van het zeewater raken de palingen gemakkelijk ziek.  Na 5 tot 20 jaar gaan de palingen naar de open zee om zich voort te planten.  Eens ze dat hebben gedaan, dan sterven ze.  Vanuit die verre zee zwemmen de kleine palingen dan terug naar ons land.  Dat is een heel verre reis.

De paling zit graag weggestoken ergens in het water.  Ze zitten vaak met velen tegelijk.  In de nacht gaan ze op zoek naar eten.  Hij jaagt vooral door zijn neus te gebruiken.  In vuil water zitten ze niet graag.  Hij eet graag muggenlarven en watervlooien.

foto’s : unknown

4 soorten