soort

De matschieboomkangoeroe

dendrolagus matschiei - matschie's tree-kangaroo, huon tree-kangaroo

De matschieboomkangoeroe is een soort kangoeroe die enkel voorkomt op een kleine plaats in Nieuw-Guinea op hoogtes tot 3000 meter.  Ze hebben een bruine vacht met goudgele poten en staart.  Hun lichaam wordt 40 tot 60 centimeter groot met een ferme staart die soms langer dan hun lijf kan zijn.  Het zijn dagdieren die graag alleen leven.

Van alle buideldieren hebben ze de langste draagtijd voor hun jongen, nl. 44 dagen. Na 22 weken komen de jongen met hun kopje piepen uit de buidel. Pas na 28 weken verlaten ze de buidel en na 41 weken verlaten ze die voorgoed. Dat is dan ook het moment waarop het vrouwtje direct weer zwanger wordt.

foto’s : jaganath, guy finley, delacouri, rhett butler