soort

De schroefhoorngeit

markhor - capra falconeri

De schroefhoorngeit is een wilde geit die voorkomt in het westen van de Himalaya.  Ze wordt ook de markhoor genoemd.  Hun vacht is grijs- tot roodbruin.  Oudere dieren worden lichter van kleur tot zelfs helemaal wit.  Ook de vacht in de winter is langer.  Hun naam kregen ze natuurlijk door de vorm van hun hoorns die lang, plat en gedraaid als een schroef op zijn kop staan.  De hoorns worden ongeveer 80 tot 140 centimeter lang.  Maar bij de vrouwtjes worden ze niet groter dan 25 centimeter.  Bokken hebben lange manen in de nek, op de borst en ook nog een lange sik onder de kop. 

De geiten worden ongeveer 140 tot 180 centimeter groot met een hoogte van 85 tot 115 centimeter.  Ze houden van steile rotsen en bossen langs ravijnen.  Je vindt ze op een hoogte tot soms 4 duizend meter.  Ze leven van grassen, bladeren, kruiden en twijgen.  Maar in de winter houden ze het bij mos en knoppen van struiken.  Soms zie je ze op hun achterpoten staan om hoge struiken te kunnen bereiken. 

Als grootste vijanden zijn er de sneeuwpanters, de wolven en de lynxen.  De dieren leven in kleine kudden van enkele vrouwtjes met hun jongen.  Mannetjes leven liever alleen.  Maar in de paartijd komen ze tot bij de vrouwtjes en ontstaan er gevechten.  De hoorns worden flink in elkaar gehaakt en proberen ze al draaiend elkaar op de grond te trekken.  De dieren worden tot 13 jaar oud. 

foto’s : geographer, nausherwan, mickeyp65, shadowdancer