onderfamilie

Saki’s en oeakari’s

pitheciinae - pitheciines

De saki’s en de oeakari’s zijn een onderfamilie apen die behoren tot de sakiachtigen.  Het zijn bosbewoners die voorkomen in grote delen van Zuid-Amerika.  Het zijn kleine tot middelgrote apen die vaak wat gebogen lopen.  Ze hebben een ruige vacht die grijs, zwart, bruin tot wit van kleur kan zijn.  Het gezicht heeft grote kale delen.  De lange dikke staart dient niet om te grijpen maar om hun evenwicht te houden in de bomen.

Het zijn prima klimmers die de meeste tijd van de dag in de bomen zitten.  De dieren leven in kleine tot erg grote groepen van wel 50 dieren.  Met allerlei geluiden proberen ze met elkaar te praten.  Dat zijn hoge kreten die soms op vogels lijken.  Ze leven van alles wat ze tegenkomen, maar vooral vruchten en insecten, bloemen, knoppen, noten en kleine diertjes.  Met hun grote hoektanden raken ze makkelijk door de harde schil van stevige vruchten.

De jongen worden 5 tot 6 maanden gedragen door de moeder. Na 3 tot 4 jaar zijn ze volwassen. Ze worden zo’n 15 jaar oud.

foto’s : udo schroter, ana cotta, ipaat, aconcagua, cacophony, grendelkhan

3 geslachten

saki’s

oeakari’s

baardsaki’s