soort

De nachtegaal

common nightingale - nightingale - luscinia megarhynchos

De nachtegaal is een zangvogel uit de familie van de vliegenvangers.  Soms zijn ze in je tuin te horen, maar je kan hem bijna niet zien omdat hij vaak alleen zit en veertjes heeft die niet echt opvallen.  Maar zijn gezang is mooi als een echt liedje.  Je hoort hem vaak in de nacht, vandaar ook zijn naam.

Om zeker van voedsel te zijn, trekt de nachtegaal in de winter naar Afrika.  Het zijn dus trekvogels.  Ze vertrekken vanaf begin september. Als de vogels in de lente terug komen, kiezen de mannetjes een goede plaats waarbij ze met hun mooie lied tonen dat ze aangekomen zijn.  Doordat er soms minder vrouwtjes zijn, blijven vele mannetjes alleen zitten.  Zij blijven dan maar verder zingen.  Soms tot diep in de zomer als de paartijd al voorbij is, blijven deze mannetjes verder zingen tot er misschien toch een vrouwtje op af komt.

Er wordt wel eens gezegd dat als de nachtegaal zingt, dat dan de lente begint.  Hij is bruin van kleur met een roodbruine staart.  De nachtegaal leeft in de struiken lekker weggestopt.  Bossen met veel laag hout en met veel beekjes vormen zijn lievelingsplaats.  Maar zijn broedplaats vind je eerder in de duinen.

Hij stapt meestal op de grond op zoek naar larven en insecten.   Zijn nest is los opgebouwd van droge bladeren.  Het vrouwtje legt hier 4 tot 6 eieren die een groene kleur hebben.  De eieren worden 13 dagen bebroed.  

foto’s : j dietrich, insecta62, jm garg