geslacht

Zebraduiven

geopelia - zebra doves

Zebraduiven vormen een geslacht van duiven die voorkomen in Australië en Zuidoost-Azië.  Er bestaan 5 soorten die allemaal beschouwd worden als siervogels.  Het zijn kleine duiven die een grootte tussen 28 en 31 centimeter kunnen halen.  Ze hebben allemaal een vederkleed met donkere zomen en een lichtere onderzijde. 

De duiven nestelen zich op open bos- en weilanden.  Sommigen in savannebossen en steppen, terwijl nog andere soorten langs rivieren en dichte mangrovebossen voorkomen.  Alle soorten werden zo’n 150 jaar geleden in Europa gebracht als siervogels.  Ze zijn makkelijk te houden en te kweken, maar moeten goed warm gehouden worden. 

foto’s : gg harrisson, becks, mckaskill

soorten

diamantduif

zebraduif

roodnekzebraduif

Temmincks zebraduif

Goulds zebraduif