soort

De Mongoolse gazelle

mongolian gazelle - procapra gutturosa

De Mongoolse gazelle is een middelgrote antilope die enkel voorkomt op de steppen van Mongolië en sommige delen van China en Siberië.  In de zomer hebben ze een lichtbruine vacht met een roze schijn die bleker wordt in de winter.  De dieren vallen op door een hartvormige vlek op hun achterwerk.  De hoorns van de mannetjes zijn liervormig en krullen naar achter op de kop.  Het zijn erg snelle lopers en prima zwemmers.  Ze kunnen in de lente en de herfst grote afstanden afleggen als er minder voedsel te vinden is. 

De dieren lopen in groepen van 20 tot 30 dieren in de zomer en tot 100 dieren in de winter. Maar er zijn al kuddes van wel 5 duizend dieren gezien. Het paren gebeurt in de late herfst of in de winter. Dan krijgen de mannetjes een verdikte keel. Er wordt flink gedreigd, maar echt vechten gebeurt weinig. De Mongoolse gazelle is een van de meest talrijke dieren waarvan het aantal tot 1.5 miljoen kan oplopen. Strenge winters doen hun aantal sterk zakken.

foto’s : ge yuxiu, reurinkjan,