soort

De westelijke grijze reuzenkangoeroe

macropus fuliginosus - western grey kangaroo - kangaroo island kangaroo

De westelijke grijze reuzenkangoeroe is een soort kangoeroe die voorkomt in het westen van Australië en dichte familie is van de oostelijke grijze reuzenkangoeroe.  Daar leven ze in boomsavannes en eucalyptusbossen.  Ze worden 110 tot 130 centimeter groot met nog een staart van ruim één meter lang.  De vacht is grijsbruin tot chocolade van kleur.  De hals is lichter gekleurd.  Mannetjes kunnen wel 10 meter ver springen. 

Het zijn kangoeroes die leven tijdens de avond en de nacht. Overdag liggen ze rustig in de schaduw tussen de bomen. Het zijn planteneters die houden van grassen en blaadjes. In natuurparken kunnen de dieren tot 20 jaar oud worden. Ze huppelen rond op hun 4 poten, maar als er gevaar is, lopen ze enkel op de achterpoten. Zo kunnen ze grotere sprongen maken. De kangoeroes leven in groepen van ongeveer 15 dieren, waarbij één mannetje leider is.

Als ze gaan paren, vechten de mannetjes om een vrouwtje.  Dat doen ze ook om voedsel of om de beste rustplaats.  Ze grijpen elkaar vast en duwen elkaar omver terwijl ze schoppen met de achterpoten.  Hierbij steunen ze op de achterpoten.  Als er een jong wordt geboren, blijft het tot 150 dagen in de buidel waar het zich vastzet aan een tepel.  Na 250 dagen durft het jong de buidel al eens verlaten, maar duikt er bij het minste gevaar weer in. 

foto’s : seanmack, novastock pkoto