soort

Het barasinghahert

barasingha - rucervus duvaucelii - swamp deer

Het barasinghahert is een herkauwer die behoort tot de echte herten. De vacht van dit hert is rossig bruin.  De hoogte gaat van 120 tot 125 centimeter.  Het gewei kan 10 tot 14 vertakkingen bevatten.  Deze soort komt voor in Noord- en Oost-India, het zuiden van Nepal en Assam.

 De vreemde naam van dit hert komt van “bārah-singgā”, wat “twaalfhoornig” betekent in het Hindoestaans, de taal van de plaatselijke bevolking.  Volwassen herten hebben meestal 10 tot 14 vertakkingen. 

Op de rug zitten witte vlekken langs de ruggengraat.  De keel, de buik en de binnenkant van de dijen is wit.  In de zomer wordt de vacht helder roodbruin.  Jonge dieren zijn gespikkeld.  De herten leven op graslanden en aan de rand van bossen.  Soms worden ze ook in open bossen gezien.  Hun hoeven zijn aangepast aan de harde grond op zoutvelden.  Hun aantal wordt geschat op 1.600 in India en ongeveer 1.600 in Nepal.   Door de jacht en omzetting van grote stukken grasland in akkerland, gaat hun aantal sterk achteruit.

Ze voeden zich met grassen en waterplanten en eten de hele dag door. In het hete seizoen rusten ze overdag in de schaduw van bomen.

3 ondersoorten

noordindisch barasinghahert

centraalindisch barasinghahert

oostelijk barasinghahert