orde

Meervallen en karperachtigen

ostariophysi

De meervallen en de karperachtigen zijn een grote orde vissen.  Bijna één op drie vissoorten hoort tot deze familie en telt wel 8000 soorten.  Je vindt de vissen over de hele wereld behalve in de ijskoude gebieden.  Sommige meervallen kunnen meer dan 100 kg zwaar worden en enkel meters lang.  Er zijn ook meervallen die elektrische stoten kunnen geven of giftige stekels hebben. 

De mesalen kunnen elektriciteit in het water opwekken om hun weg in troebel water makkelijk te vinden of om naar elkaar tekens door te geven.  Dag en nacht tijdens hun ganse leven wordt er elektriciteit afgegeven.  De bekendste is de sidderaal.

De karperzalmachtigen vormen ook een zeer grote groep binnen deze orde.  Deze vissen hebben een zwemblaas die met het oor is verbonden.  Ze hebben ook tanden omdat het echte vleeseters zijn.  Hieronder behoort de piranha.  Ze leven in de tropische meren en rivieren van Zuid-Amerika.  Vele van deze karperzalmen zijn zeer mooi van kleur en worden daarom in grote aquaria gehouden.  Ze schieten ook goed met elkaar op.

De echte karpers zijn nog een aparte groep binnen deze grote familie.  Zij hebben geen maag, maar wel keeltanden.  Op hun kaken hebben ze geen tanden.  Vele van deze karpersoorten paren door elkaar.  Dat komt omdat alle karpersoorten tegelijk hun eitjes in het water spuiten.  Het gebeurt dan dat eitjes van de ene soort samengaan met de eitjes van de andere soort. 

Vele van deze vissoorten worden door de mens gegeten.  Maar ook vele worden gehouden in een aquarium omdat ze zo mooi zijn en makkelijk te houden.

foto’s : brian harry, viridiflavus, euripides, us federal government, steven johnson, lerdsuwa, stan shebs

5 ordes