orde

Walvissen

whales - cetacea

De walvissen vormen een orde zoogdieren die in het water leven.  Je kan ze in 2 groepen verdelen : de baleinwalvissen en de tandwalvissen.  Ze ademen lucht in met hun longen en niet met kieuwen.  Ze hebben warm bloed en brengen levende jongen op de wereld die ze voeden met melk uit hun melkklieren.  Hun lichaam is licht behaard.

Als ze duiken, nemen ze telkens lucht mee naar beneden.  Deze lucht blijft niet in hun longen zitten, maar gaat naar hun spieren.  Als ze boven komen, ademen ze uit door hun neusgaten met hevig gesnuif.  Bij grote walvissen zie je dan een fontein spuiten. 

De baleinwalvissen hebben in hun bek baleinen.  Dat zijn borstels die kleine visjes en plankton uit het water zeven.  Plankton zijn piepkleine diertjes die in het water leven.   De tandwalvissen hebben deze baleinen niet, maar wel tanden.  De blauwe vinvis is het grootste dier dat ooit op de aarde heeft geleefd, groter dan de dino’s.

De walvissen zijn eigenlijk diermuzikanten.  Met geluiden proberen de mannetjes de vrouwtjes te verleiden.  De gezangen die zij zingen bestaan uit verschillende stukjes, die uren kunnen duren.  Ze herkennen elk liedje van elkaar en weten dan precies wie daar ginder ver zwemt.  De laatste 100 jaar zijn vele walvissoorten bijna uitgestorven.  De vijand van de walvis is de mens. 

Mensen jagen al heel lang op walvissen voor hun vlees en hun vet.  Ze gebruiken daarvoor een harpoen Amber wordt uit zijn lichaam gehaald en wordt gebruikt voor parfum.  Nu is de walvisvangst zo goed als verboden, anders waren ze nu helemaal uitgestorven.  Toch zijn ze nog bedreigd door olievlekken en drijvend afval in de zee.  Ook zwemmen ze wel eens in een visnet en verdrinken dan.

Tot de familie van de walvis hoort ook de dolfijn en de orka.  Zij zijn dus ook walvissen.

foto’s : erin green, scott hill, andy cox

2 onderordes - 11 families