geslacht

Boshonden

speothos venaticus - bush dog

De boshond is een zoogdier uit de familie van de hondachtigen en de enige soort binnen het geslacht van de boshonden.  Ze zijn waarschijnlijk dichte familie van de manenwolf.  Hun vacht is donkerbruin met een lichtere kop en nek.  Onderaan zijn ze ook donker van kleur.  De kop is breed en de snuit is kort met ronde oortjes.  Ook de poten en de staart zijn vrij kort.  Ze worden ongeveer 65 centimeter groot en 25 centimeter hoog.  De staart wordt niet langer dan 13 centimeter. 

Het zijn dieren die meer overdag leven en vaak in grotere groepen van 3 tot 10 dieren.  Toch zie je de dieren weinig en weten we eigenlijk niet zo veel over hen.  Ze jagen op paca’s, agoeti’s, ratten, gordeldieren, opossums, vogels, tejuhagedissen en slangen.  Maar ook voor grotere dieren hebben ze weinig schrik zoals de nandoe, de capibara en het spieshert.  Ze lopen hun prooi achterna tot in het water.  Ze kunnen zelfs goed zwemmen. 

Na het paren worden de jongen tot 67 dagen door de moeder gedragen. Dan werpt ze 4 jongen die ook door de vader worden verzorgd. Je vindt de dieren in bossen dicht bij rivieren of andere waters. Ze houden ook van grasland. Er bestaan 3 ondersoorten die elk op een verschillende plaats voorkomen.

foto’s : bonne1978, attis, marc champiaux, jonathunder