soort

Het boszwijn

potamochoerus larvatus - bush pig

Het boszwijn is een soort varken dat leeft in Afrika en dichte familie is van het penseelzwijn.  Ze hebben een rond lijfje en korte poten.  Hun staart is vrij lang.  De vacht is ruw en lang.  De kleur kan gaan van rood, grijs tot donkerbruin en zwart.  Op hun rug hebben de dieren een lange witte maan.  En ook op hun gezicht hebben de dieren een witte of een grijze tekening.  Ze worden tot anderhalve meter lang en 80 centimeter hoog tot aan de schouders gemeten.  Mannetjes zijn groter en kunnen meer dan 100 kilogram wegen. 

Je vindt de zwijnen in de dichte bossen van Kongo tot Zuid-Afrika en Madagaskar.  Ze leven meestal dicht bij grote rivieren.  Een groep kan tot 20 dieren tellen die uit één mannetje, enkele vrouwtjes en biggen kan bestaan.  Mannetjes zijn de baas en durven makkelijk met elkaar vechten tot er zelfs doden vallen.  de dieren leven meestal in de nacht zodat ze door roofdieren die worden gezien.  Ze eten dan planten als knollen, wortelen, vruchten en zaden.  Maar verder ook insecten, slakken, eieren, kikkers en hagedissen en zelfs aas.  Door met hun snoet te wroeten tussen de afgevallen bladeren, vinden ze al het lekkers.  Maar vele boeren zien de dieren niet graag langs komen.  De zwijnen maken vele velden kapot.  Daarom worden er vaak zwijnen gedood om hun vlees en om ze weg te jagen. 

De jongen worden geboren in een nest verstopt tussen de dichte struiken. Met hun gestreepte vacht vallen ze niet zo op. De eerste maanden blijven ze stil bij mama. Als de vacht verkleurt na zes maanden, gaan ze stilaan het nest verlaten.

foto’s : bygott, cburnett,