soort

De witkapalbatros

shy albatross - shy mollymawk - thalassarche cauta

De witkapalbatros is een zeevogel uit de familie van de albatrossen en komen voor in het zuiden van Australië.  De vleugels zijn onderaan wit met een dunne zwarte rand.  De kop is lichtgrijs met donkere ogen en wenkbrauwen.  De snavel is lichtgrijs met een gelige punt.  Ze worden 90 tot 100 centimeter groot met een spanwijdte van 220 tot 250 centimeter. 

De vogels voeden zich met pijlinktvissen, vissen, schaaldieren en afval van vissersboten.  Ze broeden op rotsachtige eilanden en maken een nest van aarde, gras en wortels waarin het vrouwtje één ei legt.  Jammer genoeg raken geregeld albatrossen verstrikt in de netten van de lange lijnen van de vissersboten en verdrinken. 

foto’s : sabines sunbird, mjobling, glen fergus, lan williams