soort

De schijftongkikker

mediterranean painted frog - discoglossus pictus

De schijftongkikker is een soort kikker die behoort tot de familie van de vroedmeesterpadachtigen.  Soms wordt hij ook de tijgerpad genoemd.  Ze worden ongeveer 5 tot 6 centimeter groot, maar de mannetjes worden iets groter.  Ze hebben een rond lichaam en een kortere kop tegenover andere kikkers.  Met hun grote achterpoten kunnen ze goed springen.  Hun huid is bruin of groen en ze hebben een tekening van een luipaard op hun lijf.  De vlekken zijn donker met een fijne rand rond.  Aan de zijkant hebben ze oranje strepen die ook op de poten en boven de ogen staan. 

De kikkers zijn grofgebouwd en lijken op een pad.  Ze blijven steeds in de buurt van water en komen er maar weinig uit.  Als de avond valt, komen ze er soms uit om te jagen.  Ze leven van slakken, insecten, wormen en spinnen, maar ook andere kleine diertjes worden gegeten. 

Je vindt deze soort op natte plaatsen zoals moerassen en riviertjes in bossen en op de heide.  De dieren komen voor in Frankrijk, Spanje, Portugal tot het noorden van Afrika. 

foto’s :  daniel philips, bergendorf,