soort

De Indische muntjak

indian muntjac - red muntjac - barking deer - muntiacus muntjak

De Indische muntjak is een kleine hertachtige die ook nog het blaffend hert wordt genoemd.  Van alle muntjakken komen zij het meeste voor.  Je vindt ze over grote delen van India en het Verre Oosten.  Daar komen ze voor in bossen met dichte begroeiing, graslanden, savannes en struikgewassen maar steeds in de buurt van water.  De vacht is grijs tot roodbruin met een glans op de rug.  Het geluid dat ze maken is erg apart en lijkt op blaffen, vandaar ook hun naam.  Dat doen ze als ze zich bedreigd voelen door andere mannetjes of om vijanden mee af te schrikken.  Ze voeden zich met vrijwel alles zoals planten, fruit, eieren en zelfs dode dieren.  Door de landbouwers worden ze gezien als een plaag en daarom worden ze ook bejaagd. 

De dieren worden 90 tot 130 centimeter groot en tot een halve meter hoog. Mannetjes hebben korte hoorns van 3 tot 8 centimeter lang en ferme snijtanden in de bovenkaak die over de lippen uitsteken. Die hoorns en snijtanden worden bij gevechten tussen mannetjes gebruikt om zich te verdedigen. De dieren leven alleen en zijn zowel overdag als ’s nachts te zien.

Er bestaan ongeveer 15 ondersoorten die verschillende leefgebieden hebben.

foto’s : yusof,