soort

De lippenbeer

sloth bear - ursus melursus ursinus - stickney bear or labiated bear

De lippenbeer is een soort beer die opvalt van andere berensoorten.  Ze hebben een zwarte vacht met op de borst een witte tekening in de vorm van een hoefijzer.  De beren worden tot 170 centimeter groot en worden ongeveer 100 kilogram zwaar.  Het zijn vooral zijn lippen waardoor de beer opvalt.  Maar ook zijn klauwen zijn anders dan bij andere beren.  Het zijn lange en kromme klauwen. 

Deze beren leven in de regenwouden van Zuid-Azië in India en Sri Lanka.  Ze leven van insecten die met hun lange tong worden gevangen.  Met de scherpe klauwen krabben ze termietenheuvels open en zuigen de insecten krachtig op uit de gangen van de heuvel.  Verder houden ze ook van fruit, bloemen en zoals vele beren ook van honing.  de lippenbeer werd lang gezien als een aparte berensoort, maar de laatste jaren hoort hij weer bij de echte beren.  De lippenbeer wordt ook bahloe genoemd. 

foto’s : postdlf, petra karstedt, asiir, boditha