soort

Het pampahert

ozotoceros bezoarticus - pampas deer

Het pampahert is een hoefdier uit de familie van de hertachtigen.  Ze worden ook vechtherten genoemd en komen voor op de grasvlakten in het zuiden van Zuid-Amerika.  Hun vacht is rossig bruin tot geelbruin en grijsbruin.  De buik en de binnenkant van de oren zijn wit.  Op de snuit zit een donkere vlek.  De jongen zijn, als ze geboren worden, ook gevlekt.  De herten worden ongeveer 140 centimeter lang en 80 centimeter hoog.  Hierbij zijn het toch wel kleine herten. 

De dieren leven in kleine kudden.  Een moeder die een jong heeft zal doen alsof ze gewond is als er een roofdier in de buurt is.  Zo probeert ze haar jong te beschermen.  Ze hinkt verder weg van haar jong terwijl die zich kan verstoppen tussen de struiken.  Er zijn ook vogelsoorten die dit doen, zoals de plevier.  . 

De herten komen voor op open plaatsen in Argentinië, Bolivia, Paraguay, Uruguay en Brazilië. Zo’n 100 jaar geleden had je nog zeer grote groepen herten. Nu zijn het kleine groepjes die erg verspreid zijn. Je vindt ze op open grasvlakten en in zoutmoerassen in Argentinië. Omdat ze zo verspreid leven, zijn er ongeveer 5 ondersoorten.

foto’s : carla antonini, pete oxford, age fotostock