soort

De tamaroe

bubalus mindorensis - tamaraw, mindoro dwarf buffalo

De tamaroe wordt ook wel de mindorobuffel genoemd.  Ze zijn sterk bedreigd en komen enkel voor op het Filipijns eiland Mindoro.  Ze zijn kleiner dan de waterbuffels en hariger.  De hoorns hebben samen de vorm van een V.   Op de kop zitten ook lichte tekeningen.  Het grootste deel van hun leven, leven ze alleen, behalve als ze gaan paren.  In de bossen waarin ze voorkomen kunnen ze moeilijk in grote groepen rondtrekken. 

De dieren worden ongeveer 1 meter hoog en kunnen tot 300 kilogram wegen. Aan de hoorns kan je zien of het een mannetje of een vrouwtje is. Mannetjes hebben bruine platte hoorns, terwijl de vrouwtjes afgeronde en donkere hoorns hebben. Ze kunnen hiermee soms gevaarlijk zijn als je te dichtbij komt. De dieren worden ongeveer 20 tot 25 jaar oud. Ze grazen op grote grasvlakten dicht bij bossen. Daar kunnen ze dan bij gevaar gaan schuilen. Ze houden van grassen, bamboe e waterplanten.

Van de vele duizenden dieren leven er nu nog amper 275 in het wild rond. Het is erg moeilijk om de dieren in parken of dierentuinen te kweken. In de natuur worden één tot twee jongen geboren na 300 dagen draagtijd.

foto’s : edmond valerio