orde

Papegaaiachtigen

parrots - psittaciformes

De papegaaiachtigen zijn een orde vogels die drie families telt : de papegaaien, de kaketoes en de strigopidae.  Voor deze derde familie is nog geen Nederlandse naam gevonden.  Daarom is hij een beetje moeilijk uit te spreken.  Ze lijken allemaal sterk op elkaar.  Kaketoes hebben wel een kuif die ze kunnen opzetten, maar niet echt die vele kleuren die papegaaien kunnen hebben.  De kaketoes zijn ook groter dan papegaaien. 

Ze hebben allemaal een sterk kromme snavel die gebruikt wordt voor het kraken van noten en zaden.  Ze hebben vier tenen waarvan twee naar voren en twee naar achteren staan.  Hierdoor kunnen ze zeer goed klimmen.  Bij het klimmen, gebruiken ze ook hun snavel.

Papegaaien zijn geliefd omdat ze de mensen vaak nadoen.  Wilde papegaaien doen dit niet omdat ze de taal van de mensen nog nooit hebben gehoord.   Ze leven in grote groepen samen en vormen vele koppeltjes.  Het vrouwtje is wel de baas.  Mannetjes kunnen wel eens beginnen vechten met hun snavels.  Het grootste deel van hun leven zitten ze in de bomen. 

Zowel papegaaien als kaketoes kan je thuis houden in een vogelkooi.  Je moet er wel veel mee bezig zijn, anders voelen ze zich niet lekker.  Dan beginnen ze hun veren uit te trekken.  De dieren kunnen wel oud worden ; soms tot 50 jaar of meer. 

Kaketoes zetten hun kuif recht als ze boos worden of bang zijn.  In een kooi kunnen ze echt wel veel lawaai maken en dingen stuk knabbelen.  In het wild komen ze alleen voor in Australië.

foto’s : frank wauters, heggy,  burkhard josé reynaldo, pimnl,

3 families