soort

De zuidelijke breedneuswombat

southern hairy-nosed wombat - lasiorhinus latifrons

De zuidelijke breedneuswombat is een soort klimbuideldier uit de familie van de wombats en de kleinste van zijn soort. Het is een plomp diertje met korte poten, lange oortjes en een lange vacht. Ze hebben een bruine tot grijze kleur die er gemarmerd uitziet. Ze worden 75 tot 95 centimeter groot en hebben een kort staartje van enkele centimeters. Het zijn nachtdieren die onder de grond leven in een eigen burcht. Daar leven ze samen met 5 tot 10 dieren. De burcht kan een grote oppervlakte beslaan. Dieren uit andere families worden verjaagd door de mannetjes.

De dieren voeden zich met gras en lage planten en leven in woestijngebied in het zuidoosten van Australië. Door de felle droogtes van de laatste jaren kan de soort bedreigd raken. Minder jongen halen de volwassen leeftijd.

foto’s : watts, tonge,