ondersoort

De poolwolf

arctic wolf - canis lupus arctos - snow wolf or white wolf

De poolwolf is een soort wolf die voorkomt in het noorden van Noord-Amerika dicht bij de ijsvlaktes van Canada.  Het zijn vrij grote dieren die tot 150 centimeter groot worden met een staart van wel 30 centimeter.  Ze worden tot 90 centimeter hoog tot hun schouders gemeten.  Deze wolven zijn zwaarder dan de grijze wolven.  Wolven die in de erg koude plaatsen leven zijn meestal ook groter.  Zo kunnen zij de warmte van hun lichaam langer vast houden.  Hun vacht is ook veel dikker en wit tot gelig van kleur.  De kaken zijn sterk en de tanden scherp om vlees makkelijk te verscheuren.  Het zijn knappe jagers die hun neus, hun gehoor en hun ogen prima gebruiken. 

De wolven worden 10 tot 15 jaar in de natuur en tot 20 jaar in gevangenschap.  De dieren komen tot Alaska en Groenland voor.  De wolven leven soms op plaatsen waar het tot -50 graden koud wordt.  Enkel Eskimo’s durven deze koude aan en leven in de buurt van de wolven.  Toch zien de poolwolven weinig tot geen mensen en daardoor kunnen de dieren nog steeds op hun eigen manier rondleven.  Ze jagen in groep op lemmingen en hazen, maar ook op kariboes en muskusossen.  Met een beet in de nek wordt de prooi gedood.  Alles wordt opgegeten omdat er in de koude al zo weinig te vinden is.  Dus ook de botten, de huid en de pels. 

Wolven huilen en janken, maar gebruiken ook hun lichaam om elkaar iets duidelijk te maken.  Als ze een prooi gevangen hebben of als ze iets willen beschermen, dan huilen ze tot over grote afstanden.  De groep wordt hierdoor sterker.  Maar toch is er maar één mannetje en vrouwtje binnen de roedel die mogen paren en die als eerste mogen eten.  Het is moeilijk om in die ijsvlaktes een goede grot of hol te vinden om de jongen te werpen.  Meestal zijn dat 2 tot 3 welpen die in mei of juni worden geboren.  Omdat er al zo weinig eten te vinden is, mag de groep niet te groot worden.  Bij het opgroeien zullen de andere dieren van de roedel meehelpen om de kleinsten te voeden. 

De poolwolf heeft heel weinig vijanden. Behalve de verschrikkelijke kou is de mens hun enige echte vijand.  De vacht van deze poolwolf is veel geld waard, maar gelukkig durven weinig mensen de dieren te vangen omdat het er zo koud is. 

foto’s : michael gabler, dianne krauss, dmano, julien robitaille