soort

De grootooropossum

big-eared opossum - didelphis aurita - saruê

De grootooropossum hoort bij de familie van de opossums.  De soort lijkt sterk op de Midden-Amerikaanse opossum en kan een lengte bereiken van 81 centimeter van het hoofd tot het puntje van de staart.  Mannetjes worden groter dan vrouwtjes.  De soort heeft een opvallend gezicht met een duidelijke zwarte streep in het midden van het voorhoofd.  De zwarte oren zijn groot, kaal en schijfvormig.  De vacht is vuilgeel van kleur met zwarte of grijze uiteinden.  De lange grijpstaart draagt alleen vacht aan het begin en is verder kaal. 

De soort komt voor in Brazilië, Paraguay en Argentinië waar ze voorkomen in wouden en hooglanden.  Het is een nachtdier dat vooral op de grond leeft, maar kan dankzij zijn klauwen ook in de bomen klimmen.  De dieren paren met meer dan één partner.  Het paarseizoen valt in het voorjaar wanneer er voldoende vruchten zijn.  Per seizoen zijn tot drie nesten mogelijk, waarbij in elk nest zes tot zeven jongen wordt geboren.  Na een korte draagtijd van ongeveer 14 dagen kruipen de jongen in de buidel van de moeder waarin ze ongeveer 100 dagen worden gespeend. 

De soort wordt bejaagd omdat ze roven op pluimvee, maar ook voor de sport of voor voedsel.  Soms worden ze bejaagd voor hun bont.  Van de ontbossing hebben ze weinig last.  Omdat hun aantal in het wild nog vrij groot is, is de soort niet echt bedreigd.