soort

De Chileense flamingo

phoenicopterus chilensis - chilean flamingo

De Chileense flamingo is een soort flamingo die voorkomt in Chili in Zuid-Amerika.  De vogels leven samen in groepen tot wel tienduizend flamingo’s.  Ze verschillen van de andesflamingo omdat hun poten grijzer zijn met rode enkels.  De andesflamingo heeft gele poten.  In de buurt van de Duitse en Nederlandse grens leeft een groep Chileense flamingo’s in het wild. 

In Chili leven de dieren rond verschillende meren van de Andes.  Ze worden tot 1 meter groot en kunnen wel 45 jaar oud worden.  Ze paren het hele jaar door en dragen hun jong ongeveer 30 dagen.  Meestal leggen ze ook maar één ei.  De vogels leven in grote groepen samen, dan voelen ze zich veiliger.  In de meren zwemmen ze en zoeken naar voedsel.  Daar maken ze ook hun nest in of langs het water.   Om te eten houden ze hun snavel omgekeerd in het water en filteren het water.  Het water stroomt naar binnen en wordt dan gezeefd.  Kleine kreeftjes en algen blijven zo in de snavel achter.  Zij zorgen voor de roze kleur van de veren van de flamingo.  In dierentuinen krijgen de vogels speciale korrels zodat ze hun kleur kunnen behouden. 

foto’s : arpingstone, diass timm, tragopan