soort

De Cubaanse boomkikker

cuban tree frog - osteopilus septentrionalis

De Cubaanse boomkikker is een middelgrote kikker uit de familie boomkikkers.  Ze worden tot 14 centimeter groot en is daarmee de grootste Noord-Amerikaanse boomkikker.  Mannetjes blijven veel kleiner en leven ook minder lang dan vrouwtjes.  Hun kleur is donker tot koperbruin.  Maar ze kunnen van kleur veranderen van groen, lichtbruin tot bijna zwart.  Ze hebben lange tenen en grote hechtschijven, grote ogen en trommelvliezen en een spitse snuit.  De huid is erg wrattig vooral bij oudere dieren.  Op de rug zit vaak een dunne lichte of donkere lijn. 

Ze leven van grotere prooien wat grotere prooien, zoals insecten en andere geleedpotigen, maar ook andere kikkers, padden en kleine zoogdieren worden gegeten.  Door de huid wordt gif afgescheiden, zodat roofvogels of slangen wel twee keer zullen nadenken eer ze de kikker zullen opeten.   Er zijn wel roofdieren en uilen die bestand zijn tegen het gif.  

De Cubaanse boomkikker is een nachtdier dat overdag verstopt zit tussen de bladeren van palmbomen.  Ze komen bijna nooit op de grond en zitten vaak rustig en stil in een boom.  Bij gevaar zullen ze zich camoufleren door hun kleur aan te passen.  Als het weer te lang en te droog is, dan verstopt de kikker zich in bromelia’s die grote bladeren hebben waar water in blijft staan. 

De kikkers hebben geen schrik van mensen en worden zelfs door het licht van lantaarns of verlichtingspalen aangetrokken.  Daar komen ’s nachts vele insecten op af die een lekkernij zijn voor de kikker.