familie

Tityra’s

tityra

Tityra’s zijn een familie zangvogels die behoren tot de schreeuwvogels.  Ze komen voor van Zuid-Mexico, via Midden-Amerika, tot Noord- en Midden-Zuid-Amerika enTrinidad.  Het zijn middelgrote vogels die meestal ongeveer 20 tot 25 centimeter groot worden.  De volwassen mannetjes zijn van boven grijswit en van onder wit, met uitzondering van de vleugels en de staart die deels zwart zijn.  De mannetjes hebben markeringen op hun  kopje.  De vrouwtjes zijn doffer, met bruinere of grijzere markeringen. 

De naam komt van “Tityri” , de naam die door de oude Grieken werd gegeven aan de saters en andere mythologische figuren.   Dit is een verwijzing naar het agressieve gedrag van de vogels.

Deze soorten zijn te vinden in open plekken en randen van bossen.  De eieren worden gelegd in een bedje van droge bladeren in een boomholte, vaak een oud spechtnest.  Het vrouwtje broedt alleen, maar beide ouders voeren de kuikens.

Tityra’s worden alleen of in paren gezien.  Ze voeden zich met middelgrote vruchten, grote insecten en soms kleine hagedissen.  Hun roep is nasaal grommend of zoemend.

foto’s : lavaty, maslowski, tor egil, michael woodruff, mdf

3 soorten

zwartstaarttityra

maskertityra

zwartkruintityra