familie

Boomgierzwaluwen

treeswifts or crested swifts - hemiprocnidae

De boomgierzwaluwen zijn een familie vogels die behoren tot de gierzwaluwachtigen.  Ze worden ook de kuifgierzwaluwen genoemd.  Je vindt ze in India en het Verre Oosten tot Indonesië.  Het zijn kleine tot middelgrote gierzwaluwen van 15 tot 30 centimeter.  Hun vleugels zijn lang en hun verenkleed is anders dan de andere gierzwaluwen.  Op hun kop hebben ze kuiven of kammen of andere opvallende tekeningen.  De staart is gevorkt. 

Deze zwaluwen leven in bossen en kunnen hierin knap vliegen.  Maar ook in loofbossen en mangroves maar nooit in open plaatsen.  Ze jagen op insecten.  Het nestje wordt door het mannetje en het vrouwtje schoon gemaakt.  Hierin leggen ze één ei.  Dat heeft een witte tot grijze kleur.  Het nest is als het ware vast geplakt op een tak.  De jongen krijgen uitgebraakt voedsel van mama en papa. 

foto’s : kosik nandy, lip kee yap, laurence poh

soorten

kleine boomgierzwaluw

kleine boomgierzwaluw (2)

gekuifde boomgierzwaluw

gekuifde boomgierzwaluw (4)

gekroonde boomgierzwaluw

gekroonde boomgierzwaluw (4)

witsnorboomgierzwaluw

witsnorboomgierzwaluw (4)