soort

De oostelijke grijze reuzenkangoeroe

macropus giganteus - eastern grey kangaroo - great grey kangaroo - forester kangaroo

De oostelijke grijze reuzenkangoeroe is een soort kangoeroe die voorkomt in grote delen van Australië.  Ze behoren tot de reuzenkangoeroes en worden ook gewoon grijze reuzenkangoeroe genoemd.  Hun vacht is zilvergrijs met een lichtere buik en donkere staart.  Mannetjes worden tot zes keer zwaarder dan de vrouwtjes en meten 140 tot 180 centimeter.  Ze komen voor in groepen van 10 tot 30 dieren en zijn actief in de schemering.  Ze voeden zich met twijgen, grassen, kruiden en afgevallen vruchten.  Bij gevaar vluchten ze snel weg, maar kunnen wel ferme en dodelijke trappen uitdelen.  Springend halen ze snelheden tot 85 kilometer per uur en sprongen van 3 meter hoog en 10 meter ver.

Het grootste en oudste mannetje is leider van de groep en mag als enige paren.  Ze houden het wel meestal geen jaar vol en worden dan vervangen door een ander mannetje.  Binnen de groep zullen alle moeders voor elkaars jongen zorgen.  Het lijkt soms op een grote kinderoppas. 

Omdat de soort zeer algemeen voorkomt, is ze op sommige plaatsen een echt plaagdier.   Er mag onder voorwaarden op gejaagd worden om de soort in bedwang te houden. 

foto’s :  fir002, danielle langlois