geslacht

Slankberen

olingos - bassaricyon

De slankberen zijn kleine zoogdieren die behoren tot de kleine beren.  We noemen ze soms ook olingo’s, makiberen of martilla’s.  De dieren worden ongeveer 40 centimeter groot met een staart die ongeveer even lang is.  Ze lijken goed op de rolstaartberen, maar zijn slanker en hebben een wollige staart.  Hun vacht is goudkleurig.  De zeer lange staart heeft ringen en is behaard. 

De dieren worden tot 17 jaar oud en leven in de regenwouden van Zuid- en Midden-Amerika.  Ze leven van vruchten en zijn vaak samen met de rolstaartberen, de opossums en de nachtapen onder dezelfde boom te vinden.  Op een nacht kunnen ze een flink pak eten op.  Ook insecten en kleine zoogdieren worden gevangen.  De dieren leven bijna altijd in de bomen op zoek naar eten.  Maar overdag slapen ze in een holle boom in een nest dat ze met gras en bladeren hebben gemaakt. 

Als de nacht begint, gaat het zich eerst goed wassen.  Dan doen ze met de nagels van hun achterpoten.  Hun tanden worden gebruikt als een kam. 

Tijdens het jagen kan hij flinke sprongen maken van wel drie meter ver.  Tijdens zijn tocht door de bomen, laat hij overal geurtjes achter.  Waarom eigenlijk weten we nog niet.  Is het om vrouwtjes te lokken of om mannetjes weg te houden ?  Of gewoon om zijn weg terug te vinden naar het nest ?  Na het paren worden de jongen geboren na 70 dagen.  Dan jaagt het vrouwtje haar mannetje gewoon weg. 

foto’s : michael fogden, alexander anas,

2 soorten

allens slankbeer

gabbi’s slankbeer