familie

Degenkrabben

horseshoe crab - limulidae

Degenkrabben zijn de enige dieren uit de orde van de zwaardstaarten die nog in leven zijn.  Ze leven al bijna 300 miljoen jaren op onze aarde.  We noemen ze ook molukkenkreeften of pijlstaartkreeften.  Toch behoren ze niet tot de kreeftachtigen, maar tot de gifkaakdragers ; dezelfde familie waar ook de spinnen toe behoren.  Al die jaren zijn de dieren nooit veranderd en zien ze er nog uit zoals miljoenen jaren geleden.  Hun bloed is niet rood maar blauw.  Ze worden ongeveer 60 centimeter groot en worden vaak onderzocht in een laboratorium. 

De kop zit vast aan de borst. Enkel het achterlijf kan apart bewegen. Daaraan zitten 5 paar kieuwen aan vast die de vorm hebben van een blad.  Ze hebben 8 poten met op het eind van het lijf een staart die lijkt op een degen.  Daaraan hebben ze hun naam te danken.

De dieren leven van mosselen, wormen en andere diertjes die ze op de zeebodem vinden. Door te woelen kunnen ze hun prooien vinden. Met de voorste vier poten brengen ze het voedsel naar de mond. De staart gebruiken ze ook voor als ze op hun rug terecht gekomen zijn.  Ze komen voor in ondiep water voor de kust.

Degenkrabben leven meestal alleen, behalve als ze gaan paren. Dan komen ze met honderden tegelijk naar het strand om daar hun eitjes te leggen.  Die worden in het zand gestopt waarna de mannetjes ze bevruchten.

foto’s : jason adams, arjenvanderlinden, nicolas pourcelot, liné, didier descouens, triptophan, creative commons

3 soorten

Atlantische degenkrab

Atlantische degenkrab (2)