familie

haliotidae
Zeeoren behoren tot de slakken en lijken op grote schaalhorens. Ze leven tussen het kelp in Zuid-Afrika en Californië en kunnen tot 20 centimeter groot worden. Het is een lekkernij voor mensen en dieren. Veel soorten zijn geschikt om op te eten en zijn in vele landen een lekkernij. De slakken worden in grote hoeveelheden gevangen en hierdoor zijn sommige soorten ook zeldzamer geworden.
De schelp heeft maar één draaiing en daardoor lijkt ze niet op een typische slakkenschelp. Zeeoren worden als de oudste dieren binnen de grote groep van de slakken.



Zeeoren danken hun naam aan de schelpvorm, die een beetje lijkt op een oor. Andere gebruikte namen namen zijn oorschelp en venusoor. Ze leven op rotsige zeebodems dicht bij de kust op vele plaatsen in de wereld. Je vindt ze niet in koude wateren of zeeën. Langs onze kust komen geen soorten voor. Ze houden niet van een zanderige bodem, omdat de zandkorrels de openingen van de schelp kunnen verstoppen.
Zeeoren houden niet van licht en blijven zoveel mogelijk in de schaduw. Ze schuilen overdag onder rotsspleten en in kieren in de bodem. ’s Nachts komen ze tevoorschijn om te eten.

De schelpkleur varieert van grijs tot groen, rood of roze. De kleur verandert soms naar gelang het voedsel dat de zeeoren eten. Zeeoren die veel roodwieren eten krijgen een meer rode schelpkleur. De schelp is aan de binnenzijde voorzien van een dikke parelmoerlaag. Zeeoren kunnen net als tweekleppigen parels vormen in de schelp.
Er zijn soorten waarbij de schelp begroeid is met mosdiertjes en wieren. Dat zijn enkel de zeeoren die altijd onder water zitten. Zeeoren die in de branding leven hebben geen begroeiing op hun schelp.

Het duurt enkele jaren voordat een zeeoor volwassen is en zich kan voortplanten. Ze leven uitsluitend van planten, maar ook rottend materiaal wordt gegeten. Met hun rasptong schrapen ze zeewier van de rotsen.
De belangrijkste vijanden zijn krabben, otters, vissen, vogels en zeesterren. Sommige krabben zijn geen vijanden van de zeeoor, maar leven met ze samen, zoals de erwtenkrabbetjes. Deze zeer kleine krabben leven in de schelp van de zeeoor. Zo worden ze beschermd en maken als tegenprestatie de schelp schoon.

foto’s : prado