soort

De sambar

cervus unicolor - sambar

De sambar is een soort hert dat ook wel paardhert of aristoteleshert wordt genoemd.  De dieren komen voor in het zuiden van Azië en kent verschillende ondersoorten.  Ze worden ongeveer 150 centimeter hoog en 180 tot 250 centimeter groot.  Mannetjes hebben erg sterke geweien met maar drie takken.  Die geweien kunnen tot 120 centimeter lang worden.  Hun vacht is donkerbruin met een rodere kin, poten en onderkant van de staart.  In de nek hebben ze ook vrij dikke manen. 

De dieren grazen overdag en in de nacht. Ze houden van gras, twijgen, bamboescheuten en mos. De herten leven niet in kudden maar alleen of kleine familiegroepjes. Er wordt telkens maar één kalfje geboren dat beschermd wordt in de dichte struiken. De jongen zijn niet gevlekt.

Je vindt deze herten in India, Zuid-China, Taiwan, Myanmar, Thailand, Vietnam, Laos, Cambodja, Maleisië en Sumatra. Daar leven ze in open bossen met water in de buurt. Dichte wouden vinden ze niet leuk.

foto’s : creative commons, prathheepps, flying pharmacist, paul asman

3 ondersoorten

ceylon-sambarhert

waterhert

aristoteleshert