familie

Wombats

vombatidae - wombats

De wombat is een buideldier dat er als een knuffel uitziet.  Het lijkt wat op een das en een beer.  Ze heeft een buidel die naar achter gericht is.  Zo raakt bij het graven de buidel niet gevuld met aarde.  Ze maken gangen onder de grond wel tot drie meter diep en wel tweehonderd meter lang.  

Je vindt ze enkel in de buurt Australië aan de andere kant van de wereld.  Het liefst lopen ze rond in bossen waar veel bladeren op de grond liggen, maar ook in de bergen.  Wombats maken hun grote nest aan de rand van beken.  Zo een nest noemen we een burcht.

Vooral in de nacht gaan ze op zoek naar eten : gras, wortels en knollen.  Ze eten alleen maar planten.  In de winter gaan ze ook tijdens de dag op stap.  Steeds op zoek naar eten of gewoon om wat op te warmen in de zon.  Hij kan tot bijna één meter lang worden en heeft een klein staartje.  

Volwassen mannetjes verjagen elkaar als ze te dicht bij hun burcht komen.  De vrouwtjes krijgen meestal maar één jong dat nog 6 tot 7 maanden in de buidel blijft zitten.  Als ze uit de buidel komen, blijven ze nog een tijdje onder de grond in een soort kamertje.  Dat is met droog gras en bladeren bekleed.  Vaak keren ze wel eens terug naar de buidel van mama om lekker melk te drinken of om veilig te zitten.  

foto’s : miriamad.nl, rob & juels, laurens bobke, fir0002

3 soorten

gewone wombat

noordelijke breedneuswombat

zuidelijke breedneuswombat