familie

Piranha’s

serrasalmidae

Piranha’s zijn vissen die in de rivieren van Zuid-Amerika leven.  Ze zijn bekend om hun scherpe tanden en hun honger naar vlees. Eigenlijk eten de piranha’s meestal vis en fruit dat in het water terecht komt.  Enkel in het droge seizoen, wanneer er weinig voedsel is, het water heel laag staat en troebel wordt, raken piranha’s bijzonder snel wild.  In die tijd eten ze wel echt alles op wat hun voor de tanden komt, zelfs andere piranha’s !

Ze zijn voor de mens niet echt gevaarlijk.  Er zijn nog nooit mensen gedood.  Wel al eens per ongeluk aangevallen en gebeten.  Maar zonder veel erg.

Alle piranhasoorten laten zich gemakkelijk verzorgen in een gepast aquarium.  Het zijn bijzonder rustige vissen, die enkel bij het voederen wild kunnen zijn.  Dan moeten de oppassers goed uitkijken.  Piranha’s thuis houden in een aquarium doe je beter niet.  Ze worden vlug te groot en hebben veel plaats nodig.

Hij vindt gemakkelijk prooien doordat hij goed kan ruiken.  Eén druppeltje bloed en hij stormt met een hele school op de prooi af.  De prooi heeft geen kans meer en iedereen hapt toe.  Als ze een grote prooi vangen, bijten ze die in stukjes die ze makkelijk kunnen doorslikken.

foto’s : sloviak

soorten

roodbuikpiranha

zwarte pacu