orde

Tenreks en goudmollen

afrosoricida - golden moles - tenrecs

De tenreks en de goudmollen zijn een orde van zoogdieren die nog niet zo lang een aparte groep vormen.  Er bestaan maar twee families in deze groep.  De goudmollen komen voor in Afrika en de tenreks zitten op het grote eiland Madagaskar.  Nog niet lang geleden hoorden ze bij de insecteneters.  Maar onderzoekers vonden dat deze dieren toch anders waren.  Er bestaan ongeveer 50 soorten in deze groep en er worden er nog steeds nieuwe ontdekt. 

Sommige tenreks lijken op spitsmuizen en egels, maar er zijn er ook die lijken op mollen en otters. Verder zijn er ook een aantal uitgestorven soorten. De goudmollen zijn echte gravers die goed op mollen lijken, maar nog meer op de buidelmollen van Australië.  Ze leven het grootste deel van hun leven onder de grond.  Met hun korte poten en sterke klauwen graven ze flinke gangen.  Hun ogen en oren zijn niet zo best.  Onder de grond hebben ze die niet echt nodig.  Tussen hun tenen zitten zwemvliezen om de grond weg te duwen. 

Als ze stilzitten, kunnen ze hun warmte uitzetten, zodat ze hun krachten kunnen opsparen.  Water hoeven ze niet te drinken.  Hun lichaam kan heel lang zonder water.

foto’s : killer18, markus fink, bild

2 families