onderfamilie

Nachtaapjes

night monkeys - owl monkeys - douroucoulis - aotidae

De nachtaapjes zijn een apensoort die behoren tot de sakiachtigen.  Ze worden ook uilaapjes of doeroecoeli’s genoemd.  Het is de enige soort apen die volledig in de nacht leven.  Ze zijn dichte familie van de kapucijnaapjes en de grijpstaartapen.   De dieren komen voor in Zuid-Amerika en zijn vrij klein.  Ze worden ongeveer 25 tot 50 centimeter groot met een staart die even lang is als hun lichaam.  Mannetjes en vrouwtjes zijn ongeveer even groot.  Hun kopje is rond met witte vlekken rond de ogen.  Die zijn erg groot om in de nacht goed te kunnen zien net als uilen.  Vandaar ook de naam die ze kregen. 

De vacht is kort en wollig en is bovenaan grijs en onderaan geel, grijs of bruin van kleur. Ze hebben ook een keelzak onder de kin om het geluid dat ze maken extra te doen klinken. Ze kunnen hiermee heel veel verschillende geluiden maken. De dieren leven in groepjes van eenzelfde familie. Overdag slapen ze in holtes van bomen. Dat is bedekt met droge bladeren en twijgjes. De dieren leven van vruchten, noten, bladeren, bloemen, eieren, insecten en andere kleine diertjes.

Ze kunnen flinke sprongen maken in de bomen.  Hun vijand is de Amerikaanse oehoe die ook vaak in de nacht op jacht gaat.  Als er te veel roofvogels zijn, gaan de nachtaapjes ook overdag leven.  De vrouwtjes krijgen één jong per keer die meer dan 130 dagen worden gedragen.  De jongen hangen eerst aan de buik van mama en kruipen later op de rug.  Ook de mannetjes helpen mee de jongen groot te brengen. 

De apen leven in de bossen van Midden- en Zuid-Amerika van Panama tot Bolivia en Paraguay. Je vindt ze tot op hoogtes van meer dan 3 duizend meter.

foto’s : dsasso, raul arboleda

6 soorten

roodneknachtaapje

grijsbuiknachtaapje

grijshandnachtaapje

panamanachtaapje

Spix’ nachtaapje

grijsneknachtaapje