familie

Bijen en hommels

bees - apidae

Bijen en hommels zijn insecten die behoren tot de vliesvleugeligen.  Er zijn wel duizenden soorten bijen.  Overal ter wereld waar er bloemen zijn, vind je wel bijen.  Hommels behoren ook tot de bijen.  Dat zijn eigenlijk bijen met lange haren.  Daardoor kunnen ze beter tegen de kou.  Bijen kunnen vaak last krijgen van besmettelijke ziektes. 

Ze halen hun voedsel uit nectar en stuifmeel van bloemen.  Ook hun larven eten hiervan.  Ze maken hier ook honing van.  Maar niet alle bijen doen dat.  Op de foto zie je hoe de pootjes van de bij vol hangen met stuifmeel.  Met hun lange tong raken ze bij de nectar.  Ze maken er propjes van en hangen die aan hun achterpoten.  Zo vliegen ze terug naar hun huis en stoppen het in hun kamertje. 

Het lichaam bestaat uit drie delen : de kop, de borst en het achterlijf.  Ze hebben 6 poten en 4 vleugels.  De bij ruikt met haar voelsprieten, die boven op haar kop zitten.  Alleen de vrouwtjes hebben een angel, waar ze kunnen mee steken.

Bijen komen uit eitjes.  Na drie dagen komen deze eitjes al uit.  Ze zien eruit als kleine wormpjes en heten nu nog larven.  De larven eten heel erg veel en groeien heel snel.  Na 21 dagen is de larve een bij geworden.  De jonge bij bijt een gat in het plafond en klimt uit zijn kamer.  Het huis van de bij noemen we een bijenkorf of een bijenkast.  In zo’n bijenhuis zijn een heleboel kamertjes met zes muren.  De vrouwtjes noemen we de werkbijen.  Ze maken de kamers schoon en geven de larven en de koningin te eten.  De koningin is de belangrijkste bij.  Zij legt voortdurend eitjes.  Alle bijen zorgen voor haar.  Ze hoeft niet zelf eten te zoeken.  Dat doen de werksters wel voor haar. 

De werksters maken ook nieuwe kamers en staan buiten op wacht om geen vreemden in de kamer binnen te laten.  Met hun angel steken ze hun vijand.  Maar jammer genoeg gaan ze dood als ze gestoken hebben.  De mannetjes noemen we darren.  Zij doen niet zo veel.  Het gebeurt wel eens dat er een heel mooie bijenbaby is geboren.  Dat is een prinsesje.  De werksters bewaken haar heel erg goed, want als ze groot is, wordt ze koningin.  Dat is natuurlijk niet leuk voor de oude koningin.  Zij wordt dan weggejaagd.  In de winter blijven de bijen binnen.  Dan is het buiten veel te koud.  De bijen stoppen met werken en kruipen dicht tegen hun koningin aan.  Ze slapen de hele winter en snoepen af en toe wat van de honing.  Als in de lente de zon weer gaat schijnen, worden ze wakker.  Ze gaan dan weer hard aan het werk.  

foto’s : sullivan,  jeremy early, wallays, hoyland, huang, wisch, jeremy early,

enkele geslachten

sachembijen (2)

rouwbijen

hommels (2)

viltbijen

honingbijen (4)

langhoornbijen