orde

Nandoes

rheas - rheidae

Nandoes vormen een aparte orde loopvogels.  De orde telt maar 2 soorten.  Het zijn grote vogels die er uitzien als struisvogels.  Ze hebben een erg kleine staart.  De lengte van de vogel is ruim één meter.  Andere families van hen zijn de kasuaris en de emoe. 

  • Deze vogels kunnen tot 30 jaar oud worden.  Nandoes komen in het wild enkel voor in Zuid-Amerika, maar ze worden over de hele wereld gehouden als huisdier en soms ook op grote nandoe-boerderijen.  Ze worden gehouden op weiland dat een beetje bebost is. 
  • Ze broeden gemakkelijk op onze nandoe-boerderijen.  De hen, die een pak lichter is dan de haan, legt licht beige eieren.  Enkel de haan broedt de eieren uit en zorgt voor de kuikens.  De eieren worden soms ook door de broedmachine uitgebroed.  De kuikens zijn nestvlieders.  Dat wil zeggen dat zij vrij snel rondlopen.  Ze broeden vooral in onze lente- en zomermaanden.
    In hun land worden ze sterk bedreigd door de vele landbouw en de bossen die hierdoor worden gekapt.  
    Hun naam danken ze aan hun roep.  Het mannetje roept tijdens het paren een geluid dat lijkt op ‘nandoe’.  

Nandoes lijken sterk op emoes, maar toch zijn er verschillen.  Alle loopvogels hebben geen tanden en geen krop.  Daarom hebben ze al vanaf de eerste dagen van hun leven maagkiezel nodig.  Dit zijn echte steentjes die in hun maag zitten.   

foto’s : jcwf, zwoenitzer, petra, adrian pingstone,neil

2 soorten nandoes