stam

Neteldieren

cnidarians - cnidaria

De neteldieren zijn wel een speciale groep binnen de dieren.  We kennen vooral de kwallen, de anemonen en de koralen  uit deze groep.  Ze leven allemaal in het water.  De meeste leven in de zee, maar er zijn er ook die in zoet water leven.  De dieren worden ook wel eens holtedieren genoemd.  Maar dat is niet echt een juiste naam.

Ze komen al heel lang op onze wereld voor.  De dieren hebben geen skelet, daarom vind je bijna geen dieren van vroeger meer terug.  Dieren met een skelet vormen na vele honderden jaren een fossiel onder de grond.  Dat is een soort afdruk van het dier. 

De dieren zien er eigenlijk uit als een soort zakje met één opening.  Dat is de mond, maar ook de plaats waardoor het afval weer naar buiten moet.  Rond de opening zitten tentakels.  Dat zijn vangarmen waarin kleine harpoentjes zitten.  Die kunnen worden afgeschoten om hun prooi te vangen.  Met een moeilijke naam noemen we dit de netelcellen.  Het gif dat hieruit wordt geschoten verlamt de prooi.  De vangarmen brengen de prooi dan naar de mond.  In het lichaam zit alleen maar een grote maag met een huid er rond.

Als een kwal wordt geboren, dan ziet ze er helemaal nog niet uit als een kwal.  Ze lijkt eerst op een soort paddenstoel met een steel.  Die steel gebruikt ze om voedsel te vangen.  Maar hij kan niet bewegen.  Hij vangt gewoon voedsel op dat voorbij drijft.  Later krijgt het dan de vorm van een echte kwal.  De vorm zoals wij ze kennen met vele vangarmen die kunnen bewegen.  

Bij koralen en anemonen is het net andersom.  Zij zien er eerst uit als een soort kwal die rond drijft in het water en zich vastzet aan de grond.  Daar groeit ze uit tot een mooie anemoon of koraal.  

De ribkwallen zijn geen neteldieren, want zij hebben geen netelcellen.  Zij zijn te herkennen aan de ribben die langs het lijf van de kwal lopen. 

foto’s : pannini, haplochromis, fred hsu, erling svensen, luc viatour, dario rome

4 klassen