onderorde

Apen en spookdieren

haplorhini

Deze grote groep primaten telt alle apen die we kennen.  De mensen behoren ook tot deze groep dieren, maar ook de kleinere spookdiertjes.  De andere groep primaten zijn de halfapen.  De kleinste soort aap is het dwergspookdier met 100 gram en de grootste is de berggorilla die 200 kilogram kan wegen.  In deze groep zijn de hersenen heel belangrijk.  Hun ogen staan vooraan in hun kop zodat ze die het best kunnen gebruiken.  Het zijn meestal planteneters die bladeren en vruchten eten.  Een paar soorten eten wel hagedissen en insecten.  En nog een paar soorten zijn alleseters zoals de bavianen, de chimpansees en de mensen.  Alleen de spookdiertjes eten alleen dieren zoals insecten, kikkers en hagedissen. 

Bijna alle dieren leven overdag, behalve de spookdieren en de nachtaapjes.  Ze leven bijna allemaal in het oerwoud van Zuid-Amerika, Afrika tot in Azië.  Enkel op Madagaskar komen geen apen voor.  Daar zijn de halfapen de baas.  Spookdieren vormen een beetje een rare groep binnen de apen.  Maar toch zijn ze dichtere familie van de apen dan van de halfapen.

infraordes

breedneusapen

smalneusapen