familie

Fregatvogels

frigatebirds - fregatidae

De fregatvogels zijn grote zeevogels die familie zijn van de pelikaan en horen bij de vreemde orde Suliformes.  Ze zijn ruim een meter lang en hebben vleugels die wel twee meter breed zijn.  Ondanks deze grote vleugels is de fregatvogel vrij licht en kan daardoor goed zweven en vliegen over de oceaan.  Uren achtereen kan hij boven de golven zweven, speurend naar een prooi.  Aan het wateroppervlak vangt de vogel vooral vissen en weekdieren.  Soms rooft hij bij andere vogels hun prooi weg.  Ze maken nesten in grote kolonies aan de kust of op kleine eilanden.  Een kolonie is een grote groep vogels.

Er zijn vijf soorten fregatvogels.  Ze zijn moeilijk uit elkaar te houden, want alleen het verenkleed en de grootte verschillen iets per soort. Dankzij zijn lange en krachtige vleugels is deze vogel snel en lenig en draait hij in de lucht gemakkelijk om.  Wat hij het best kan, is andere zeevogels plagen en hun eten stelen.

Als er veel eten is, verzamelen de vele fregatvogels zich op nestgronden om te broeden.  De meeste groepen zitten op kleine eilanden in de zee, sommige op rustige plekken langs de kust.  De mannetjes proberen met zingen en dansen de aandacht van een vrouwtje te trekken.  Ze blazen hun felrode keelzak op als een ballon en roffelen erop met hun snavel.  Ze laten hun vleugels en staart trillen en steken hun snavel in de lucht.  Elk paar voedt één jong op en om beurt verlaten vader en moeder het nest om voedsel te zoeken.

De fregatvogel brengt een groot deel van zijn leven in de lucht door.  Soms vliegt hij honderden kilometers tijdens één vistochtje, maar meestal blijft hij in de buurt van de kust.  Als de wind hard genoeg is, kan de vogel vliegen zonder zijn vleugels te bewegen en in de lucht blijven hangen.  Ze kunnen zelfs tegen de zwaarste storm.  Zijn vleugels kunnen wel niet tegen water, dus zwemmen kan hij ook niet.  Als hij per ongeluk op zee landt, moet hij maken dat hij wegkomt, anders worden zijn veren veel te nat en te zwaar.  Maar ook op het land is hij wat klungelig.  Hij heeft zwakke en te korte poten.   
Zijn lievelingshapje is de vliegende vis.  Er zijn maar weinig zeevogels snel genoeg om deze vissoort te vangen.  Als een echte luchtvechter steelt hij ook eten van de kleinere, zwakkere vogels.  Ook plundert hij nesten van andere vogels en eet hij de eieren en jongen op.  

foto’s : jason coriveau, aquaimages, gary b edstrom, duncan wright

5 soorten