soort

De kleinste dwergbuidelrat

tasmanian pygmy possum - cercartetus lepidus

De kleinste dwergbuidelrat is een klimbuideldier uit de familie van de dwergbuidelmuizen.  Je vindt ze in de bossen van Tasmanië, een eiland onder Australië, en Kangaroo-eiland.  Daar leven ze net zoals de koala’s van eucalyptusbomen.  Het is het kleinste klimbuideldier dat bestaat en wordt 6 tot 7 centimeter groot zonder de staart gemeten.  Het diertje lijkt op een muis met rechte oortjes, is gelig grijs tot wit onderaan.  In de staart slaan de diertjes vet op. 

Het zijn nachtdiertjes die in de bomen leven, maar ook op de grond.  Daar leven ze van geleedpotigen, hagedissen en nectar uit bloemen en planten.  Hun nestje bouwen ze van boomschors met bladeren.  Daarin krijgen de vrouwtjes tot 4 jongen per nest.  Maar de dwergbuidelratten paren wel een gans jaar door.

foto’s : jamie harris, dave watts