familie

Alikruiken

periwinkle or winkle - littorinidae

Alikruiken behoren tot de meest voorkomende zeeslakken.  Je vindt ze langs alle kusten over de hele wereld.  Als een alikruik zich in zijn schelp terugtrekt, dan doet hij zijn deurtje dicht met een plaatje.

Alikruiken zijn weekdieren die al miljoenen jaren op onze planeet voorkomen.  Ze hebben een stevige kegelvormige schelp met een gladde versiering.  Er zijn in totaal 6 tot 7 draaiingen en de schelphoogte is 4 centimeter en ruim 3 centimeter breed.  De schelp is meestal bruingrijs, met donkere en lichte kleurbanden.  Aan de opening hebben ze een lichte tot witte rand.  

Het voedsel bestaat uit algen en zeewier, maar ook dode dierresten worden gegeten.  Ze kunnen makkelijk in vervuild water of water met weinig zout leven.  Om niet door stromingen te worden meegevoerd, maakt het diertje zich op rotsen vast met een slijmlaagje.  Bij eb wordt het huisje afgesloten zodat het slakje niet uitdroogt.

Deze dieren komen voor op rotskusten en in mangrovebossen.  Sommige soorten komen op plaatsen voor, die enkel nog door springtij bereikt kunnen worden.  Bij deze diertjes is de kieuw omgevormd tot een long.

foto’s : denes, ria tan, ron yeo

soorten