onderfamilie

Hamsters

hamsters - cricetinae

Hamsters vormen een onderfamilie van de woelmuisachtigen.  Ze kunnen heel gemakkelijk als huisdier worden gehouden.  Ze lijken goed op cavia’s maar zijn helemaal geen familie van elkaar.  Er zijn enkele bekende soorten hamsters waaronder de goudhamster en de dwerghamster.  Dwerghamsters zijn zo groot als een dikke muis, erg rond met een kort staartje.  In het wild leven ze op steppen en op de akkers.  Ze worden maar één tot twee jaar oud.  De meeste dieren leven het liefst alleen.  Als je meer dan één hamster in een kooi zou houden, dan komt er wel eens een gevecht van.   

Mannetjes en vrouwtjes zijn moeilijk uit elkaar te houden.  Ze geven weinig geur af, maar toch moet je het hokje dikwijls eens uitkuisen.  Kies de kooi niet te klein en zet er een rad in zodat ze wat kunnen rondstappen.  Een beetje beweging is belangrijk voor de diertjes.  Leg er geen dekentje in voor de warmte, want daar kunnen ze in stikken.  Gewoon wat wc-papier is goed.  Ze eten vooral zaden en andere planten, maar ook insecten.  In de winkel kan je voedsel krijgen dat hier op lijkt.  Verder nog pindanoten, zonnebloempitten, af en toe verse sla, bonen, erwten, appels, krenten, noten. In het wild heeft de hamster enkele vijanden zoals de vos en de uil.  

Hamsters zijn nachtdieren en slapen in de dag in een holletje of een nestje dat ze in hun kooi zelf proberen bouwen.  Er zijn ook een soort watten te koop.  Deze zijn niet gevaarlijk.  Ze kunnen er lekker een nestje mee bouwen.  Het gebeurt wel vaak dat de hamster zijn voedsel niet opeet, maar in zijn wang verstopt.  Daar heeft hij een zak, waar hij zijn eten in opbergt.  Dat voedsel brengen ze dan naar hun slaapplaats, waar ze het begraven en later opeten.  Dat verstoppen noemen we hamsteren.

foto’s : rex, unknown, frederic burner, evanherk

14 soorten